Bomen Beter Beheren

wanneer bomen snoeien

Wanneer moet ik mijn bomen snoeien?

Dat bomen gesnoeid moeten worden is eigenlijk niet correct. Tenminste, voor de boom zelf is dat zelden nodig.

Als bomen gesnoeid worden heeft dat meestal te maken met redenen die vooral voor de mens belangrijk zijn: vormsnoei, snoeien van fruitbomen , wegsnoeien van takken die te laag hangen of het verwijderen van dode of aangetaste takken zijn maatregelen die uitgevoerd worden voor de mens.
Bomen kunnen zowel in de zomer als in de winter gesnoeid worden. Vooral snoeien in de zomer is voor de boom zelf een geschikte periode omdat de boom in de zomer veel makkelijker kan reageren om de snoei. Als je enkele takken wil verwijderen kan je dat best in de zomer doen. Als je snoeit in de zomer zal de boom ook veel minder waterlot (lange rechte scheuten) vormen.
Als je wilgen, leilinden of dakplatanen gaat snoeien kan je dat best in de winter doen. Voor die bomen is het belangrijk dat er zoveel mogelijk nieuwe sterk groeiende scheuten gevormd worden. Snoeien in de zomer is voor deze bomen dus niet aangeraden.
Snoei zeker nooit wanneer het blad valt en vooral niet wanneer in het voorjaar het nieuwe blad gaat uitlopen.
Bomen die kunnen bloeden (esdoorn, haagbeuk, berk, okkernoot, vleugelnoot,…) worden ook best alleen maar gesnoeid als ze volop in blad staan: van mei tot eind augustus, afhankelijk van de soort.