Over Bomen Beter Beheren vzw

Als vakorganisatie verenigt Bomen Beter Beheren vzw (BBB) boomverzorgers, boomdeskundigen en leden die beroepsmatig betrokken zijn bij boombeheer.

BBB verschaft “boots-on-the-floor” informatie voor boomverzorgers en boomliefhebbers en organiseert kennismomenten in de vorm van studiedagen waarop gastsprekers hun kennis delen over  boomgerelateerde onderwerpen.

We organiseren ieder jaar een bomenreis. Jawel! Een bus vol met boeiende collega’s op bezoek bij veteraanbomen en andere bijzondere bomen. Vaak kom je op plaatsen waar je normaal niet binnen geraakt. We halen er dan ook graag de beheerders/boomverzorgers/boswachters/erfgoedconsulenten… bij die betrokken zijn bij het effectieve beheer. De inside informatie die je daarvan opsteekt is onbetaalbaar. Snel zijn is de boodschap als je mee wil.

BBB organiseert daarnaast een jaarlijks bomenweekend. Kamperen op een schitterende locatie en een ontmoetingsplaats voor boomverzorgers en andere boomdeskundigen. Terecht vermaard in de sector, zelfs in het buitenland. Het is een plek waar we leren van elkaar en van sprekers uit alle hoeken van Europa. Het weekend is een unieke kans om met een aantal autoriteiten rechtstreeks in gesprek te gaan. Tijdens de voordrachten, maar ook informeel, tussen pot en pint aan het kampvuur.

En dan is er nog het klimkampioenschap dat we beurtelings organiseren met onze Waalse zusterorganisatie Arboresco. Je kan er naar het klimspektakel kijken, en je collega’s aan het werk zien. Of je kan komen voor de randanimatie, de vakbeurs. Je kan natuurlijk ook deelnemen, als kandidaat, jurylid of als vrijwilliger. Omdat ook partners en kinderen welkom zijn, is het klimkampioenschap uitgegroeid tot een waar familiegebeuren!

Leden van BBB krijgen ook ons vakblad “Bomen, het vakblad voor de boomverzorging” dat we samen met onze Nederlandse zusterorganisatie KPB uitgeven. Vier keer per jaar krijg je een aantal boeiende artikels over de nieuwste ontwikkelingen in de sector.  Het vakblad draagt bij aan het vergroten van bomenkennis, maar behandelt net zo goed de klimtechnieken en andere praktische vernieuwingen in de sector.

BBB ondersteunt kwalitatief vakmanschap en de harmonisatie van  het vak in heel Europa. (En ook een beetje daarbuiten.) en hecht daarbij erg veel belang aan certificering zoals  European Tree Worker (ETW) ,European Tree Technician (ETT) en VETcert. Samen met het European Arboricultural Council (EAC), opleidingscentra en andere organisaties, houden wij de normen van goede boomverzorging en boombeheer hoog. Daardoor kunnen we ook nieuwe ontwikkelingen en innovaties snel naar eigen land laten doorstromen. Boomverzorgers die een tijdje in het buitenland ervaring willen opdoen krijgen daardoor ook heel makkelijk die kans. BBB neemt in die kennisstroom naar Vlaanderen echt wel een sleutelpositie in.

Als lid van Bomen beter Beheren ondersteun je onze werking en help je ons kennis delen. BBB werkt ook samen met veel andere organisaties die op een of andere manier met bomen bezig zijn. Wanneer dat nodig is, zal BBB ook met die organisaties samenwerken om problemen waar we in onze dagelijkse praktijk geconfronteerd worden aan te pakken. Hoe groter we zijn, hoe meer we kunnen wegen op dat soort zaken. De effecten zijn niet altijd heel erg zichtbaar, ze zijn wel heel erg belangrijk. Voor ons allemaal. En voor de bomen waar we alle dagen mee werken.

Twijfel dus niet en wordt nu lid van Bomen Beter Beheren en kies voor het PRO-lidmaatschap zodat ‘Bomen, hét vakblad voor de boomverzorging’ ook bij jou in de bus valt.

Over Bomen Beter Beheren