Ondertussen is het al twee jaar geleden dat we een bomenreis hebben georganiseerd. Niet dat we niet wilden, maar het was van niet mogen. Maar kijk, dit jaar hebben we opnieuw een knal van een programma voor jullie klaar. Voor zij die het concept bomenreis niet kennen: we huren drie dagen een bus, we stoppen die vol enthousiaste boomverzorgers en gaan naar interessante bomen en boomprojecten kijken. En zij die overdag nog niet genoeg over bomen gepraat hebben kunnen ’s avonds lekker doorbomen op café of tot in de hotelkamer. Simpel!

Waar gaan we heen en wat staat er dit jaar op het programma? We gaan het deze keer niet zo ver zoeken. De bomenreis wordt opgehangen rond een bezoek aan Rotterdam en Amsterdam. Deze steden zijn koplopers op vlak van boombeheer en zullen ons alles vertellen over hun visie en praktische aanpak.

Het zijn de beheerders zelf die ons telkens zullen rondleiden. In Rotterdam zullen Ronald Loch en Jacco de Frel ons onder meer uitleggen hoe ze met iepenziekte omgaan. Zij vaccineren jaarlijks al hun iepen en leren ons hoe en waarom.

In Amsterdam waar ze ongelofelijk veel iepen hebben staan, vaccineren ze niet. Ook zij zullen ons uitleggen waarom. Aan ons om er een eigen oordeel over te vormen. Verder heeft Rotterdam een heel plan omtrent boomverjonging en groeiplaatsverbetering en laten ze ons interessante projecten zien. Uiteraard staan er ook enkele oeroude stadsbomen op het programma.

In Amsterdam krijgen we een rondleiding door Hans Kaljee, Willem de Feijter en Herman Best. We gaan er onder meer kijken naar de proefopstelling waarin verschillende types bomengrond met elkaar worden vergeleken. De eerste resultaten werden reeds in het vakblad Bomen gepresenteerd en zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Zoals jullie wel of niet weten is Amsterdam gebouwd op een moeras. In het Vondelpark gaan we kijken hoe monumentale bomen scheef aan het zakken zijn in deze ondergrond en hoe men hier mee omgaat. Amsterdam heeft daarnaast onwaarschijnlijk veel ervaring met verschillende types groeiplaatsconstructies en zal ons al hun inzichten delen. We hebben een zeer uitgebreid programma uitgewerkt met de stad en het was echt van ‘kill your darlings’, want er zijn te veel interessante projecten in de stad om allemaal te gaan bekijken.

Voor zij die het al hebben gemerkt. De week er na op 28 mei gaan we op studiedag naar Antwerpen (dus niet tijdens deze bomenreis voor de duidelijkheid). Daar zal Jos Schenk ons het boombeheerplan van de stad Antwerpen voorstellen. Dat wordt dus een mooi drieluik van drie modelsteden op vlak van boombeheer. Niet te missen, dames en heren!

Op weg naar Rotterdam passeren we nog eens langs de Loonse en Drunense duinen waar Ton Stokwielder ons de mooiste hoekjes laat zien. Op weg terug naar huis van Rotterdam ontvangt Frits Gielissen ons nog in zijn thuisstreek waar een bijzondere veteraanboom en een bijzonder landschap gaan bezoeken. Er is ook nog een exclusief toppertje onderweg waar we nog niets over mogen zeggen, sssst.

Kom luitjes, het wordt mooi! Schrijf jullie nu in voor de bomenreis 2022 op 19, 20 en 21 mei.

De inschrijvingsaantallen worden beperkt tot 24 man/vrouw/… . Snel inschrijven is dus de boodschap. Bomen Beter Beheren- en KPB-leden krijgen voorrang. Er worden aanvankelijk 4 plaatsen gereserveerd voor KPB-leden. Er wordt ook een wachtlijst aangelegd. Bij groot succes kunnen we mogelijks nog uitbreiden naar 30 deelnemers.4

Locatie

Nederland, Rotterdam, Amsterdam

Datum en Tijd

19, 20 & 21 mei 2022

Inschrijven

Inschrijvingen zijn afgesloten, de Bomenreis NL 2022 is volzet

Inschrijvingen zijn afgesloten

ActiviteitenBomenreis NL edition – 19-20-21 mei 2022