Domein Roosendael – Sint-Katelijne-Waver

Veterane bomen

 

Op 29, 30 september en 1 oktober slaat het jaarlijkse Arboweekend zijn tenten op in domein Roosendael te Sint-Katelijne-Waver.
In de schaduw van de dikste platanen van het land gaan we dieper in op het thema ‘veterane bomen’.

Locatie: Domein Roosendael, Rozendaal (zonder nummer), 2860 Sint-Katelijne-Waver.

OPM: De straat “Rozendaal” wordt niet gevonden door verschillende GPS toestellen, geef daarom Lange Zandstraat 133 in Sint-Katelijne-Waver in.  Recht tegenover deze woning, kan je de dreef naar domein Roosendael oprijden.

Programma:

vrijdag 29 september

18:00 Aperitief

19:00 Avondeten

20:00 Rob McBride – In kaart brengen en beschermen van bomen. (tot 21:30)

zaterdag 30 september

08:00 0ntbijt

09:00 Koen Smets – Erfgoedbomen

11:00 Frits Gielissen – De relatie tussen boom en schimmel (presentatie)

13:00 Lunch

14:00

Groep 1: Guy Herremans – beheer veterane bomen a.d.h.v praktijkvoorbeelden

Groep 2:  Frits Gielissen – rondleiding in het park

15.30

Groep 1: Frits Gielissen – rondleiding in het park

Groep 2: Guy Herremans – beheer veterane bomen a.d.h.v. praktijkvoorbeelden

17:00 BBB-bingo

18:00 Genieten van het park

19:00 Avondeten

20:00 Alex Lefevre – vleermuizen in boomholtes

Zondag 1 oktober

08:00 Ontbijt

09:00 Nico d’hamers – standplaatsverbetering bij veteraanbomen (presentatie)

10:00 Kris van de kerkhove – boomgerelateerde microhabitats (presentatie)

11:00

Groep 1: Nico d’hamers – rondleiding in het park

Groep 2: Kris Vandekerkhove – rondleiding in het park

12:00

Groep 1: Kris Vandekerkhove – rondleiding

Groep 2: Nico D’Hamers – rondleiding

13:00 Lunch

14:00 Jeroen Snaaijers en Ruben van Praag – Fractuursnoei

17:00 Degustief

Meer informatie over de verschillende sprekers onderaan!

Kostprijs: Dit jaar is het mogelijk om per dag in te schrijven

Vrijdag: leden: €120 excl.BTW – €145,20 incl.BTW; niet-leden: €190 excl.BTW – €229,90 incl.BTW (avondmaal+overnachting+ontbijt)

Zaterdag: leden: €160 excl.BTW – €193,60 incl.BTW; niet-leden: €230 excl.BTW – 278,30 incl.BTW (lunch+avondmaal+overnachting+ontbijt)

Zondag: leden: €160 excl.BTW – €193,60; niet-leden: €230 excl.BTW – €278,30 incl.BTW   (ontbijt+lunch)

Combi: leden: €290 excl.BTW – €350,90 incl.BTW; niet-leden: €360 excl.BTW – €435,60 incl.BTW    (vanaf avondmaal vrijdag tot en met lunch zondag)

Extraatje voor niet-leden: wie deelneemt als niet lid van Bomen Beter Beheren, wordt automatisch lid voor de rest van 2023! Handig voor de nog geplande studiedagen en andere activiteiten.

Overnachting: 

in een bed op een meerpersoonskamer (kamers van 2 tot 11 personen)

in eigen tent op de natuurkampeerplaats (plaatsen zijn beperkt – geen voertuigen toegelaten!) VOLZET!

Mee te brengen bij overnachting in kamer: Hoeslaken, kussensloop, slaapzak en handdoek

ETW-uren:

Vrijdag: 2 uur

Zaterdag: 8 uur

Zondag: 7 uur

Rob McBride

Mr. Tree Hunter én ambassadeur voor ‘boom van het jaar’ zal ons leren hoe we bomen beter kunnen beschermen en in kaart brengen. Ongetwijfeld een stimulerende toelichting.

 

Koen Smets

Tijdens de bomenreis naar Engeland vonden we hem vaak half in een boom kruipend, op zoek naar kevers. Ditmaal plaats onze keverliefhebber houtig erfgoed op de voorgond: Hoe herkennen? Waar meer informatie vinden? Hoe helpen om bomen te beschermen? Noodzakelijke info voor boomverzorgers dus.

 

Frits Gielissen

Deze man lijkt maar af en toe uit een boom te kruipen.  Deze keer duikt hij op om ons te verlichten over de intense relatie tussen veterane bomen en schimmels.  Endofyt, symbiont, saprofiet?  Het zijn nauwe grenzen die vaak verschuiven in de interactie tussen boom en zijn mycologische levensgezellen.  Dat bomen oud kunnen worden dankzij houtafbraak zal hij toelichten én aantonen door middel van een rondleiding op het domein.

 

Guy Herremans

Deze man heeft tijdens mensentijd toch al wat boomtijd meegemaakt en geobserveerd.  Hij komt verhalen over zijn professioneel wedervaren bij de restauratie van het park in domein Roosendael.  Hoe ging hij om met hoofdbrekers als aftakelende bomen?  Kom dat zien tijdens zijn rondleiding.

 

Alex Lefevre

Naast gepassioneerde boomverzorgers huizen ook andere beestjes in bomen.  Alex heeft dat 20 jaar geleden ook ondekt en sindsdien zijn vleermuizen zijn studieobject, waar hij ons gepassioneerd over komt vertellen. Welke en hoeveel soorten, hoe en waar leven ze?  Bij valavond, onder begeleiding van het onhoorbare concert van echolocatiegeluid van deze fladderende vleertjes, zal je het vernemen.

 

Nico d’Hamers

De oren zullen rap gespitst zijn wanneer deze man in de ochtend opduikt. De wandelende deteterminatietabel Nico is gul met zijn brede en diepe boomkennis tijdens zijn opleidingsmomenten. Hij neemt ons mee naar het ondergrondse en maakt ons wegwijs in hoe we herstel van standplaatsen bij veterane bomen kunnen aanpakken.  Verwacht plaatjes, praatjes en te bezoeken plaatsjes op het domein tijdens zijn lezing.

 

Kris Vandekerkhove

Meer weten over bos en bomen?  Dat doet deze man al 20 jaar als onderzoeker bosecologie en bosbeheer bij het INBO. Zjn talloze wetenschappelijk publicaties en referentiewerken zijn het opzoeken waard.  Neem de loepe mee, want hij neemt ons mee naar verschillende microhabitats en natuurlijke nestplaatsen in veterane bomen.  Zijn presentatie en veldonderzoek maken duidelijk hoe organismen zich rond en in een boom installeren en over welke eigenschappen hun habitat moet beschikken om leefbaar te zijn.   

 

Jeroen Snaaijer en Ruben Van Praag

Het begint te kraken als deze 2 Nederlandse boomverzorgers toekomen.  Zij komen ons vertellen over hun ervaringen met een project rond fractuursnoei bij eiken, dat ze een aantal jaar geleden hebben opgestart en nauw hebben opgevolgd.  Waarom, hoe, wanneer en waar?  Dat zijn de vragen die deze heren zullen proberen beantwoorden.  

 

ActiviteitenArboweekend 29 sept – 1 okt