Valerie Trouet: Campus Vives Kortijk, 11/09/24

Valerie Trouet: Dendrochronoloog, professor, klimaatexpert

Valerie Trouet is een gerenommeerde paleoklimatoloog, schrijver en spreker die haar expertise richt op het gebruik van jaarringen in bomen om het klimaat van de afgelopen ∼ 2.000 jaar te bestuderen en de effecten hiervan op ecosystemen en menselijke samenlevingen te begrijpen. Als professor aan het Laboratory of Tree-Ring Research van de Universiteit van Arizona onderzoekt ze de impact van historische klimaatschommelingen en extreme weersomstandigheden, zoals orkanen, sneeuwval, bosbranden en de straalstroom.

Mevr. Trouet werd geboren en groeide op in België, waar ze in 2004 haar doctoraat in Bio-ingenieurswetenschappen behaalde aan de Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven). Na haar promotie werkte ze aan PennState University en in Zwitserland voordat ze in 2011 naar Tucson, Arizona verhuisde. Met bijna twee decennia ervaring als dendrochronoloog heeft haar werk bijgedragen aan het begrijpen van de invloed van klimaatveranderingen op historische gebeurtenissen zoals de val van het Romeinse Rijk, de Ottomaanse crisis en de Gouden Eeuw van de piraterij.

Haar onderzoek heeft haar naar verschillende delen van de wereld gebracht, waaronder Afrika ten zuiden van de Sahara, Siberië, de Californische Sierra Nevada en de Balkan. Een van haar opmerkelijke ontdekkingen is het vinden van de oudste bekende levende boom in Europa, een 1.075 jaar oude boom. Valerie Trouet heeft meer dan 80 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en is erkend als University of Arizona Distinguished Scholar en een Kavli Fellow van de National Academy of Sciences.

Locatie – Campus Vives

Doorniksesteenweg 145, 8500 Kortrijk

Parking Campus Vives

Klik op de foto om deze te vergroten.

 

Praktisch

Timing

Start: 20u00 stipt  (toegang 19u30)
Einde: 21u30

Kostprijs

  • Toegang: 24€ leden / 28€ niet-leden
  • Student Vives: 5€ (max. 150 studenten)

Bijkomende info

  • Max. 450 personen
  • ETW-uren: 1.5u

Inschrijven

 

ActiviteitenValerie Trouet: Campus Vives, Kortrijk 11/9/24