7 & 8 september 2023 Studiedag – Breukgevoeligheid van bomen – Gent & Diest

Frank Rinn

Op 7 en 8 september organiseren we twee dagen op rij een old-school studiedag over breukgevoeligheid van bomen. Op 7 september gaat deze door in Gent, op 8 september gaat ze door in Diest.

De focus van boomverzorgers en boombeheerders ligt de laatste jaren heel sterk op bodem en groeiplaatsen van bomen. In de jaren ’90 was een belangrijke discipline in de boomverzorging breukgevoeligheid.

Pionier

Een van de pioniers hierin is Frank Rinn. Deze levende legende komt naar Vlaanderen en gaat ons leren hoe we breukgevoeligheid van bomen kunnen beoordelen.

Frank Rinn

Voor wie Frank Rinn niet kent sturen we hierbij een korte bio:

In 1963 werd Frank geboren in Lich, Duitsland. Na school te hebben voltooid en te hebben gewerkt in het timmerbedrijf van zijn familie in Heuchelheim, Duitsland, studeerde hij natuurkunde en filosofie aan de universiteiten van Giessen en Heidelberg. In zijn natuurkundige afstudeerscriptie (1986-88) ontwikkelde Frank de methode van weerstandsboren met naalden voor de analyse van houtdichtheid in boomringen aan het dendrochronologielaboratorium van de universiteit van Hohenheim, Duitsland.

Later ontwikkelde hij deze methode tot een tool voor boom- en houtexperts over de hele wereld. In 1987 werd Frank geëerd als een van de beste universitaire studenten van de staat.

In 1988 richtte Frank zijn eigen bedrijf op, RINNTECH, voor de ontwikkeling en toepassing van apparatuur voor dendrochronologie, boom- en houtinspectie. Frank heeft verschillende methoden, machines en computerprogramma’s uitgevonden en ontwikkeld voor uiteenlopende doeleinden in dendrochronologie, boom- en houtinspectie, zoals weerstandsboring, meting en kruisdatering van boomringen, dynamische boomanalyse, sonische boomtomografie, sonische worteldetectie en analyse van houtoppervlaktedichtheid. Hij heeft verschillende nationale en internationale octrooien verkregen.

Uitvindingen

Om zijn uitvindingen duidelijk te labelen, heeft Frank internationale handelsmerken gecreëerd, gevestigd en in eigendom, zoals RESISTOGRAPH® en ARBOTOM®. Voor zijn uitvindingen en ontwikkelingen heeft hij verschillende gerenommeerde onderzoeks- en innovatieprijzen ontvangen. Naast het beheren van RINNTECH, werkt Frank als gerechtelijk geregistreerd deskundige, waarbij hij bomen en hout (constructies) inspecteert.

Frank geeft regelmatig lezingen en trainingen over de hele wereld aan zowel experten als universiteiten.

Al op jonge leeftijd begon Frank activiteiten in vrijwilligersorganisaties. Sinds 2001 is hij vrijwillig uitvoerend directeur van ISA Germany, heeft hij deelgenomen aan het ISA Tree-Risk Panel of Experts en bijgedragen aan de bijbehorende Best Management Practices. Daarnaast was hij lid van Duitse (www.fll.de) en internationale expertpanels voor standaardisatie (www.rilem.org). Van 2011 tot 2013 was hij lid van het bestuur van ISA (www.isa-arbor.com).

Locatie 1 – Gent – 7/09/23

Maaltebruggepark in het clubhuis van de Schuttersgilde (Gent).

Aan de R4 kun je in het park lopen tot aan het clubhuis. Parkeren kan in de Leebeekstraat.

Klik op de foto om deze te vergroten.

De inscrhijvingen voor de locatie in Gent zijn reeds volzet.  Via dezelfde link kan je je aanmelden op de wachtlijst. Van zodra er een plaats vrijkomt nemen we contact met je op.

Locatie 2 – Diest – 8/09/23

Begijnhof Diest

Begijnenstraat, 3290 Diest

Zaal: Aula Geertrui Cordeys

Gratis parking = Omer Vanaudenhovenlaan

Klik op de foto om deze te vergroten.

 

Praktisch

Timing

Start: 9u
Einde: 16u

Kostprijs

  • Leden: 75 euro
  • Niet leden: 150 euro
  • Broodjeslunch is inbegrepen

Bijkomende info

  • Max. 50 deelnemers (locatie Gent)
  • Max. 50 deelnemers (locatie Diest)
  • ETW-uren: 6.5u
  • Er wordt een broodjeslunch voorzien
  • Deze studiedag wordt gegeven in het Engels

Inschrijven

 

ActiviteitenBreukgevoeligheid van bomen – Frank Rinn