Bomen Beter Beheren

BBBomenreis 2015 dag 2

OAuthException: (#200) Missing Permissions

In Kerkom bij St Truiden zijn we gaan kijken naar een honingboom (Styphnolobium japonicum) die in 1983 onder handen werd genomen door de pioniers die het CODIT model in België geïntroduceerd hebben. Saillant detail is wel dat ze deze boom verzorgd hebben, een jaar voor ze Shigo ontdekten. We hebben samen met hen de boom in zijn huidige toestand kunnen evolueren en hebben kunnen brainstormen over verschillende opties voor het verdere beheer van deze boom.

In de buurt van Tongeren hebben we een bezoek gebracht aan een van de meest indrukwekkende bossen die in België te vinden zijn. Amper vijftien hectare groot, maar met een biodiversiteit aan schimmels en saproxiele kevers die op zeer hoog niveau staat. Er was zoveel te zien dat de groep al heel snel in veel kleine groepjes uiteenviel, die allemaal een andere aspect van het bos tot in detail hebben kunnen waarnemen.

In Wallonië hebben we dan een bezoek gebracht aan drie veterane linden die alledrie zeer verschillend waren in zowel hun conditie, bescherming als beleving. En ook op deze locaties hebben we uitvoerig kunnen discussiëren met de beheerders over het hoe en waarom van hun aanpak.