Bomen Beter Beheren

Arbo Weekend oktober 2017

Arbo Weekend 20, 21 en 22 oktober 2017

Het jaarlijkse arbo-weekend van BBB belooft weer een knaller te worden. Omwille van de schitterende locatie met heel veel oude en veterane bomen ligt dit jaar de nadruk bijna vanzelfsprekend op veterane bomen en een bredere boombeoordeling.

Na de prachtige Arbo-weekends van vorige jaren (dank aan Peter, Jan en Lukas!!) is het aan een nieuw team om het programma ineen te boksen.

Nieuw team betekent in dit geval ook een nieuwe locatie. Het Arbo-weekend-2017-Melleconcept blijft hetzelfde, voor de nieuwelingen of zij die vergeetachtig zijn, een beetje uitleg.

Graag verwelkomen we jullie op het kasteeldomein de varens te Melle, voor enkele lezingen en workshops.

Wanneer?

20, 21 en 22 oktober. We gaan van start vrijdag na het werk , vanaf 17 uur en ronden af zondag na de middag (na het gezamenlijk opruimen van de site).

Wie?

Al wie zich tijdig inschrijft.

Wat?

Arbo-weekend-2017-Melle-3

Vrijdag 20 oktober 2017

Op vrijdagavond komt Kjel Dupon een uiteenzetting houden over Wereldboom en De Stille Reus in Gentbrugge. Kjel heeft zich van in het begin sterk ingezet om van deze Wereldboom een succes te maken. Voor wie de Stille Reus niet kent: deze Wereldboom groeit in een iets of wat verwaarloosd parkje vlak bij de grote viaduct die Gentbrugge bijna letterlijk in twee verdeeld. Samen met de bewoners en Viadukaduk heeft Kjel stappen ondernomen om een draagvlak te creëren voor het duurzaam behoud van deze boom. Dit wordt dus een verhaal uit eerste hand.

 

Zaterdag 21 oktober 2017

Zaterdagochtend

Wandeling in het park met afwisselend dendrologische info (Wim Peeters) bodemaandacht (Nico D’Hamers), in combinatie met indicatorplanten/ onderbegroeiing (Hans Beate). Aansluitend de voormiddag praktijkvoorbeelden van habitatcreation door Peter Vergote en Jo Van Bouwel.  Afhankelijk van het weer en animo ook nog de theorie hierachter (presentatie), deze kan eventueel ook nog ’s avonds volgen.

 

Zaterdagmiddag

Na het middageten nog afwerken van deze praktijk/buitensessie, afsluitend met een korte pauze

Vanaf 14u30 tot 18u gaat Peter Sterken een en ander komen vertellen over boombeoordeling.

Voor wie Peter Sterken wat uit het oog verloren is: Peter is een Belg die in Spanje woont en ruim twaalf jaar geleden een eigen methode gepubliceerd heeft voor het beoordelen van de stabiliteit bij bomen.

Hij heeft niet stil gezeten, in alle stilte heeft hij de methoden voor boombeoordeling onder de loep genomen. Op het weekend krijgen we een uiteenzetting over zijn bevindingen. We zijn in ieder geval erg benieuwd naar wat hij te vertellen heeft.

Zaterdagavond

Gezellig napraten, genieten,  netwerken …

Afhankelijk van het weer en animo kan de theorie (presentatie) over habitatcreation verder besproken worden (mocht er s’middags hiervoor onvoldoende tijd zijn).

 

Zondag 22 oktober 2017

Op zondag sluiten we af met een workshop SRT door Hannu Cools. Hannu, die een absolute meester in deze ascent-techniek is, wil ons met veel plezier een aantal tips en tricks meegeven om veilig en efficiënt te klimmen.

Wie Hannu al heeft meegemaakt, weet dat dat alleen al een reden is om naar Melle af te zakken.

Afsluiten en met z’n allen de site opruimen.

Slapen?

Tent of auto zelf te voorzien, hangmat kan natuurlijk ook. Voor het eten neem je best ook een bord en bestek mee, een tas of beker kan ook nuttig zijn.  Er zijn banken, maar een eigen stoel kan ook handig zijn.

Waar?


Kasteeldomein de varens te Melle
Varingstraat 23
9090 Melle

Een domein waar al enkele jaren weinig tot geen onderhoud meer gedaan wordt. Met enkele prachtige veteranen aanwezig.

Prijs?

Inbegrepen in de prijs: overnachting, workshops, maaltijden, drank kan ter plaatste gekocht worden.

Inschrijving

Tot dan!!Arbo-weekend-2017-Melle-2

Het Arbo-weekend team